Zásady sportování v horku
Blog

Zásady sportování v horku

10. 8. 2021

Vysoké teploty a vlhkost vzduchu jsou pro sportování v letním období velkou výzvou. Tělo nemůže podávat obvyklé výkony a třeba krátký běh se může zdát, jako když běžíte maraton.

Avšak podle některých studií je trénink v horku velmi prospěšným cvičením, tudíž byste neměli přestat s fyzickou aktivitou jen proto, že cítíte, že je příliš teplo. Právě v tomto počasí dochází k tomu, že se více potíte (to vás ochlazuje), dochází ke zvýšení objemu krevní plazmy (což prospívá kardiovaskulárnímu systému) a dochází ke snížení celkové teploty těla. Všechny tyto vlastnosti vám prospívají a pomáhají pak k lepším výkonům za každého počasí.

Je nicméně velmi důležité brát v potaz rizika spojená s fyzickou aktivitou během léta, kterými jsou dehydratace, úpal a další nemoci spojené s přehřátím. Klíčem k tomu, jak se těmto problémům vyhnout, je zdravý selský rozum. Níže se ale pokusíme popsat několik doporučení a rad, aby vaše sportování přes léto bylo příjemnější.

Kdy jít sportovat během letních dnů?

Vyberte si chladnější části dne, tedy brzy ráno nebo naopak večer v době západu slunce. Největší teplo bývá z pravidla mezi 10. a 16. hodinou, kdy je intenzita slunečního záření nejvyšší a tím tak bývá i nejvyšší teplota. Pokud se však vydáte ven během tohoto času, snažte se držet co nejvíce ve stínu a ideálně na přírodních cestách, které jsou méně rozpálené v porovnání s betonem.

Snižte si své nároky

Nezapomínejte, že vaše tělo nebude podávat v horkých dnech takový výkon, na který jste zvyklí. Můžete si tedy např. stanovit cíl v podobě doby trvání cvičení, namísto zdolané vzdálenosti. Pokud jste třeba zvyklí uběhnout 8 kilometrů za hodinu, běžte opět jen hodinu, ovšem snažte se udržet stejné úsilí, které vydáváte v chladnějším počasí. I když uběhnete o pár kilometrů méně, vůbec to nevadí. Je potřeba, abyste se prvně adaptovali na sport v těchto podmínkách.

Pokud se chystáte na nějaký závod a je obzvlášť vysoká vlhkost vzduchu, nesnažte se za každou cenu překonat svůj osobní rekord. Tyto podmínky k tomu opravdu nejsou dělané.

Nenuťte se

Pokud zrovna netrénujete na nějaký důležitý závod, nenuťte se do tréninku za každou cenu (a i v takovém případě se řiďte svým tělem). Ačkoli jste zvyklí pravidelně jen běhat, nemusí pro vás běh být sportem číslo jedna i během léta. Otevřete se možnostem, které teplé počasí nabízí a vyzkoušejte také jiné aktivity. Mezi opalováním u vody zařaďte pár minut plavání, vyrazte na kolo či brusle a osvěžte se proudícím vzduchem nebo vyšlápněte do hor a nechte rozpálené nížiny za zády. Určitě vás už teď při čtení napadají další a další možnosti. A koneckonců i obyčejná procházka nedalekým parkem se počítá. Zkrátka raději přizpůsobte své aktivity počasí a udržujte si fyzičku, než abyste se přestali úplně hýbat. 

Hydratace

Nejúčinnějším způsobem, jak předejít možným zdravotním komplikacím, je udržovat tělo hydratované. Váš pot se skládá z krevní plazmy a pocením tak může docházet ke snižování objemu krve v těle. Navíc právě krví je dodáván potřebný kyslík do vašich svalů, a tak dostatečnou hydratací udržujete hladinu krve na normální úrovní a jste schopni podávat lepší výkony. Nezapomínejte tak pít před, ale i při a po fyzické aktivitě.

Správné oblečení

Pamatujete si na článek o běhání v zimě, ve kterém jsme zmínili důležitost volby správného oblečení? Nyní tomu není jinak. Noste volně padnoucí oblečení z funkčních materiálů (CoolMax, apod.), které absorbují pot a jsou rychle-schnoucí. Pomohou tak vašemu tělu více dýchat a ochlazovat se.

Vyhněte se tmavým barvám, které více absorbují sluneční záření. Pokud budete nosit upnuté věci, ty naopak zabrání procesu ochlazování a budou také časem méně pohodlné. Rozhodně nedoporučujeme oblečení z bavlny, které zachycuje pot a teplo na těle.

Poslouchejte své tělo

Počátečními příznaky a symptomy přehřátí bývá únava, závratě, zastavení pocení, dezorientace a nevolnost. Pokud během fyzické aktivity začnete některé z těchto příznaků pociťovat, zastavte a vyhledejte co nejrychleji chladnější prostředí. Je rozhodně lepší přestat dříve, než za každou cenu dokončit svůj předem stanovený plán pro cvičení.

Věříme, že vám tyto rady alespoň trochu pomohou a můžete je aplikovat například během plnění aktuální Letní výzvy.

Poděl se a pošli to ostatním

Výpis článků